Třetí místo v Koutech, Enduro série #4

Letošní ročník České enduro série 2021 se přehoupl do své druhé poloviny. Čtvrtou zastávkou byl legendární závod v Koutech, a Enduro série se zde jela již podesáté. Pořadatelé opět dlouho dopředu hlásili VYPRODÁNO (kapacita 550 závodníků).

Do Koutů jsem vyrazil až v pátek, tak abych si odpoledne stihl dát dvě jízdy, to mám ozkoušené, že to stačí a pošetřím síly na víkend. Tentokrát jsem na závody vyrazil novým autem, které mi zapůjčila firmy Emil Frey, Toyota Hilux v plné palbě, a tak trošku se mi splnil dětský sen, protože tyhle auta prostě mám fakt rád, hlavně z dob, kdy jsem je viděl v Kanadě. Dakine mi poskytl Pickup Pad na bajky, takže jsem ještě s sebou vzal teammata Moudrase, který si brousil zuby na další dobré umístění po pátém místě na Zadově v elitní kategorii.

Musím říct, že cesta byla fakt zážitek a na korbu se vešlo úplně všechno včetně tří kol, cajků, dílů, tašek atd…, a to jsme ještě po cestě v Hradci nakládali 15 kusů zbrusu nových plášťů Monarch od Mitasu na testování…, ale teď už k samotnému závodu.

Trénink
Na sobotní trénink jsme vyrazili klasicky trošku později a čekání nám zpříjemnila třičtvrtě hodinová fronta, takže jsme to měli na celé odpoledne. Najížděli jsme klasicky celý TREK KUR tým + Číža. Stavitelé tratí, parta kolem Kamila Tatarkoviče si pro nás připravili hned několik novinek, a tak rozhodně bylo co najíždět. Vanikovi ani Moudrasovi se nevyhnul v tréninku defekt, takže se nám to ještě více protáhlo. Tratě se mi líbily, byly dlouhé těžké a hodně sjezdové, na můj vkus málo šlapání, ale i tak fyzicky hodně prověřily.

RACEDAY
Vzhledem k velké kapacitě závodů vyrážíme opět až po obědě. Počasí nám přálo, mělo sice pršet, ale pouze chvilku mrholilo a jinak se nám déšť vyhnul. Lukýno v Trek stánku nám připravuje rychlé těstoviny a v půl jedné už jedeme (lanem) na stage 1. Prudká, technická stage, kde si člověk musel dávat pozor, aby nesjel někam pod mlíko, protože drážky byly hodně strhané. Pocitově se mi tahle stage povedla, ovšem výsledek, tak dobrý nebyl. Dostal jsem naděleno 9 sekund a až čtvrté místo. Po jedničce stoupání 16km výšlap na Dlouhé stráně. Druhá RZ byla hodně naklouzaná, samá kořenů a kopírovala trail Medvědice. Dvojka lepší.

Trojka byla kratšího charakteru, zase se jednalo o spíše sjezdovou RZ a nechybělo několik skalek, kompresí dalších nástrah. Za mě pěkná RZ. RZ číslo 4 byla u poloviny bikeparkovka po lanem, než to odbočilo do lesa a začal boj s blátem a kořenama, které aby to nebylo moc jednoduchý, byly v odkloněném traverzu. Moc se mi tahle část líbila, ale projet jsem jí mohl taky rychleji. V těchto dvou kratších RZ, jsme se vepředu vešli do pár vteřinek a bylo jasné, že závod se rozhodne na poslední, více než sedmi minuté RZ. Po čtvrté RZ, jsme ještě v cíli potkali Matouše Silovského z týmu, který startoval před námi a pomáhali jsme mu spravit defekt, ale zároveň jsme pak museli pěkně šlápnout do pedálů na dalších 350 výškových metrů na start poslední RZ. To už jsme toho měli všichni plný kecky, nastoupáno 1320 metrů a hurá dolů. Výsledky jsem průběžně sledoval a bojoval jsem o třetí místo s Kubou Říhou, ale ani na druhé místo nechybělo moc.

V závěrečné RZ mi moc nevyšel první les, který byl po sjezdové trati, pak už jsem se zklidnil a jel na hraně a vše mi vycházelo. Na poslední skalce v potoce byl velkej kotel diváků, ostrá levá a konečně cíl. Byl to fakt těžký závod! Ztráta na vítězného Lukasika z Polska, který jezdí okolo TOP 10 na EWS třicet sekund, to není zas tak špatný, jelo se mi fakt pěkně, na to, že mi to v Koutech nikdy moc nechutnalo.

Dařilo se i klukům z týmu. Moudras 11. celkově a 8. místo v elitní kategorii, ještě se před něj dostalo pár rychlých juniorů, kteří letoš letí fakt pěkně. Vanik v mladších masterech potvrdil formu 4/4 a má jisté i celkové vítězství! Kvůli technickým problémům závod nedokončil Matouš Silovský, který si vybral smolný den poté, co se vrátil na závody po zranění ruky.

Příští závod České Enduro série se jede 22. 8. na Kopřivné v Malé Morávce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *