Vítězství na úvod v Trutnově

Sezónu 2022 jsem sice už odstartoval v Itálii, avšak kvůli technickým problémům jsem závod v Itálii dokončil až na 6. místě. První ostrý start jsem si tak připsal na konci dubna v Trutnově, kde se jel tradiční enduro závod, na který jsem se přihlásil, jelikož z tohoto města mám nově hlavního sponzora Auto Trutnov.

Trutnovské traily patří k vyhlášeným v ČR, je to skvělé tréninkové místo a místní terén nabízí spousty zážitkového ježdění. Ostatně jako všem, i mně se líbí tamní traily připomínající BC v Kanadě. 

Čekalo nás celkem 5 RZ. Sobotní trénink probíhal s týmovou a Děčínskou bandou na výbornou, sluníčko svítilo, terén držel a my najížděli stopy zase po zimní pauze společně.

 

Na neděli však předpověď hlásila silná mračna a déšť. Ten se pořád odsouval až do odpoledních hodin. Celkem startovalo necelých 400 závodníků, což je super porce a je vidět, že kluci kolem Přemka Tejchmana a Pavla Hyvnára to dělají dobře a všechna čest a díky!

Nejmladší z našeho týmového trojlístku Moudras se ráno sbalil a frčel domů, protože ho přepadla nějaká chřipka. S Vanikem jsem startoval až skoro na samém konci startovního pole, kde nechyběli poslední vítězové z minulých ročníků mladý Klokan a V. Bláha. Startovku nám okořenil polský chasník Slávek Lukasik, který loni úřadoval i v EWS, kde bral pár umístění v TOP 10 a stabilně v TOP 15, čímž si vysloužil tovární podporu na letošní rok. Super je, že s ním můžeme porovnávat síly hned z kraje sezony.

První dvě RZ byly krátké, rozdíly minimální a bylo jasné, že se rozhodne až na posledních dvou, které byly opravdu dost fyzicky náročné. Na startu dvojky nám začalo už slušně pršet a já byl asi jediný, komu to nevadilo. Každopádně v prvních třech RZ jsem byl vždy druhý, když jsme se o desetinky přetahovali spolu s Bláhou a Lukasikem. Po trojce nám Přéma sdělil, že se ruší poslední pátá RZ, kvůli počasí a bezpečnosti závodníků. I tak jsme na startu poslední čtvrté RZ dost vymrzli. 

Tato stage byla opravdu zážitková, hned po startu mokré šutry plné bláta, o kousek níž šikmé kameny a spojovací dřevěný most, kde to strašně klouzalo a hned za tím ostrá spina z kamene, kde převodníky dostávali zabrat. V tu chvíli už jsme toho nikdo moc neviděl přes brýle a nejzáživnější pasáž „Whistler“ nás teprve čekala. Závěr stage byla palba v kombinaci se šlapáním. Tahle stage se mi celkem vyvedla, klouzalo to, čvachtalo to a já držel co to šlo, jelikož jsem tušil, že to bude o prsa. Na Whistleru jsem to měl opravdu jen tak tak abych neletěl přes řídítka. Dole jsem už toho moc neviděl, nasolil jsem to do komprese, následovala rána a já jel po ráfku, vložka i plášť byly venku. Kousek jsem jel, ale pak už to nešlo a já běžel posledních 100 metrů do cíle s kolem za sebou. 

Čekání na výsledky bylo téměř bez trémy, protože jsem tušil, že tato ztráta mě stála spousty sekund. Bláha však v poslední stagi spadl v rychlé pasáži a ztratil hodně času. 

Ani nevím jak se to sešlo ale 4x jsem byl druhý, ale celkový čas o necelé 2 sekundy mi stačil na první místo, před Slávkem Lukasikem, což je slibný rozjezd. Vojta Bláha třetí a mlaďoši Kloky s Pivničkou 4 a 5. 

Díky organizátorům za super závod, který byl plný atrakcí a překvapení. Příští víkend MČR v Sušici.

Foto: Jan Steiner, Ivča

Sponzoži: 
Trek Bicycle
KUR sport
Mitas
Vssped
Auto Trutnov
Uvex
Outdoorweb
Cyklo Žitný
ACI moto
Dakine
PTN Pepis Tire Noodle
Progress cycle
AVS racing
LoamLab components
Revolution cycles
Nápoje z lásky
Fyzio Toncar
Happy Power
Pražírna Caffe 08

Trenéři: BePro Training, Mind The Body

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *