První ostrý závod EWS-E a hned beru TOP 10!

Nová sezóna EWS i EWS-E odstartovala ve skotském Tweed Valley tam, kde loni končila. Letos se v EWS zaměřuji především na e-biky a důvody jsou prosté. Vývoj a průmysl elektrokol jde mílovými kroky dopředu, konkurence top jezdců i specialistů roste i na éčkách, ale hlavně se mi líbí formát tohohle závodění ale to tom níže…

 

Do Skotska jsem vyrazil s Čížou autem na trase: Z ČR do Amsterdamu autem, pak přes noc lodí do Skotska, no a pak už to byly cca 2 hoďky do Innerleithenu, takže celkem fajn cesta, všechen vercajk s sebou, ale hlavně jsem si mohl vzít v klidu baterie do elektrokola, které by mi v letadle neprošly.

Čekal mě dost nabitý týden, takový pětidenní etapák, tak jdeme na to.

EWS – E
Středa patřila tréninkům na e-bike. Jako tradičně i tady se jelo na 3 tzv. Loopy neboli okruhu, a po každém se mohla vyměnit nebo dobít baterii. Po každém loopu vždy následuje 30 minut pauza na servis kola, výměnu baterie, doplnění tekutin atd… Ve Tweed Valley jsme v tréninku jeli pauza 2 loopy v tréninku, protože v závodě první a třetí byly totožné, ale ono i tak to dalo na více než 2000 výškových metrů na 45 km. Tratě byly většinou jednokolejky, takže nebylo nic, co extra řešit, jen na power stagi se všichni zdrželi, protože tam bylo několik záludných míst.

Ve čtvrtek už byl na programu závod hned od rána. Já jsem startoval hned po 9 hodině, čekalo nás 13 stagí, z toho 2x power stage. Závod jsem jel na 2 baterie s výkonem 750 wH, takže po prvním loopu jsem musel první baterku odložit, aby se mi dobila na třetí loop. Ani vlastně nevím, který z loopu se mi líbil nejvíc, jelikož tratě byly velmi podobné, všechno hodně mezi stromy, hodně na úzko a samá zatáčka. Transfery na jednotlivé stage byly hodně knop – v průměru 15–20 minut, takže bylo potřeba boostovat i nahoru, ale nebylo to tak snadné. Několik transferů vedlo po trailech, případně jiných turistických cestách, které byly na klouzané a fakt každý ten loop byl jeden dvouhodinový interval.
Hned po startu do prvního loopu jsem zjistil, že mi zajíždí sedlovka, to abych to neměl příliš jednoduché.
První loop se skládal ze 4 RZ, 3x sjezdové a jedna power stage. Odjel jsem ho bez vážnější chyby, ale z kopce jsem se nemohl dostat do tempa. Na závěr tohoto loopu se jela první power stage, kde mi nevyšlo hned první stěžejní místo, ale zbytek vyšel skvěle a já po prvním loopu byl na 12. místě!

Druhý loop se jel na jiném kopci než první, i traily byly trošku jiné, respektive nebyly tolik vyježděné, jinak styl tratí se neměnil. Poté, co jsem vyměnil baterku, načerpal v depu trošku sil jsme se s Milanem Čižinským snažili opravit nefunkční sedlovku, to tak, že přestala fungovat úplně a zůstala nahoře. Jelikož u e-biku je vše složitější, tak nám trvalo dost dlouho, než jsme ji dostali z rámu. Naštěstí jsem ale mohl pokračovat, ačkoliv sice nefungovala sedlovka, ale měl jsem i sebe vždy rychlé nářadí Bontrager Bits v hlavové trubce rámu, tak jsem jí vždy nahoře sundaval a dole zase dával nahoru. Bylo to celkem stresující, protože ty limity byly hodně těsné a každá zbytečná ztráta času stála hodně sil. Teď si vezte, že jsem to dělal na 9 RZtách. Tento loop byl ryze sjezdový, žádná power stage, ale už jsem se do toho začal dostávat a po dalších 4 RZtách jsem se vyhoupl na 10. místo! Za mnou to bylo velmi namačkaný, ale byla to skvělá motivace do závěrečného loopu.

Ten kopíroval ten první + na závěr jsme ještě měli DH stage. Všechny časy v RZtách jsem oproti prvnímu loopu výrazně vylepšil, power stage mi vyšla dokonale a v závěrečné DH stagi už jsem jen chtěl udržet řídítka a sjet to bez pádu – to se nestalo. Klasicky jsem přitlačil na pilu, jednou mě poslal k zemi strom, ale v cíli z toho bylo celkové 10. místo a v posledních 2 RZ jsem dojel na třetím místě.

Parádní výsledek na začátek sezóny, který jsem tak úplně nečekal, ale power stage byly tento závod mou silnou stránkou a hodně mi pomohly. Díky Milanovi za support během závodu.
Po tomto výsledku jsem se rozhodl, že letos objedu všechny závody EWS – E. Příští závod mě čeká hned příští čtvrtek v Petzenu v Rakousku, tak držte palce.

Zajímavá čísla ze závodu:
Vzdálenost: 64.7 km
Výškové metry: 3.436 m
TOP speed: 70.7 km/h
MAX TF: 202 tepů

Na vlog z tohoto závodu se podívejte tady:

EWS
Nebudu říkat, že jsem po dvou dnech na e-biku byl fit, ani náhodou, ale na odpočinek nebyl čas. Hned v pátek, den po e-bike závodě jsme měli trénink normálního EWS, tedy 4 RZty, což jsme odjeli s českou bandou celkem v pohodě. Bral jsem to jako dobré vyjetí. V sobotu byl volnější den. Jela se Pro Stage + trénink, takže pár metrů sem zase nastoupal, ale pohodovým tempem. Bohužel v závodní jízdě, na kterou jsem si věřil, jsem hned po 200 metrech slyšel ránu a najednou jsem jel po ráfku a závod byl pro mě odpálenej. Ztráta 15 minut, plus jsem si musel vyměnit zadní kolo, takže penalizace a bylo hotovo.

V neděli jsem si jel závod jen tak na pohodu, žádný velký hroty, spíš jsem si to jel užít a potrénovat zatáčky, které jsou mou největší slabinou. Nedělní první 2 stage byly jen o zatáčkách a uhýbaní stromům, ty mě moc nebavily. Naopak 4. RZ mě bavila, hlavně ve druhé polovině, kde už to bylo konečně něco rychlejšího, jeden double z kamenů a měla dobrý flow. Pátá stage byla na styl druhé a třetí RZ, tady jsem se snažil jet rychle, ale 3x jsem vyletěl mimo trať, takže tato taktika nic moc. Poslední šestá stage byla totožná jako sobotní Pro Stage, tak jsem si chtěl spravit chuť. To se celkem podařilo. Zajel jsem čas, se kterým jsem byl spokojený. V sobotu by stačil na 15. místo, v neděli už na 36. Chtěl jsem odjel s dobrým pocitem, to se podařilo, takže se už těším i na další EWS, které pojedu v Canazei za 2 týdny.

Ufff, byl to hodně hustý týden. Za 5 dní nastoupáno 12.000 výškových metrů a 30 hodin na kole k tomu. Dobrá práce. Teď zregenerovat a příští týden další závody.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *