Po čtyřech letech MČR opět v Sušici

Nezvykle brzký termín ohlásili pořadatelé závodu Enduro X race v Sušici. Nejen, že se jednalo o EWS GOLD Qualifier, ale taky o mistrovství ČR. Sušice patří mezi oblíbené lokality a myslím, že všichni byli moc rádi, že se sem vrátilo závodní enduro po 4 letech. 

Celkem nás čekalo 6 RZ, 1600 m převýšení a více než 40 km. Pořádný enduro prostě se vším všudy. V tréninku bylo možnost na shuttlovat, což bylo rozhodně fajn, ačkoliv to pořádně šlo jen na 2 erzty. V elitě se na startu sešla skvělá konkurence, včetně poláku Lukasika a několika rychlých němců.

Startoval jsem hned jako první s Přémou Tejchmanem v 9.00. První RZ známá z vrcholu kopce Kalovy, byla prodloužená až dolů k silnici. Byla to na začátek pěkná stage, taková rozehřívačka, kde šlo udělat chybu. Proto jsem zvolil jistotu a nic moc nepřehrotil, jelikož v tréninku jsem se ve spodním úseku měl za pět dvanáct. 

Dvojka byla taky stará známá z vrcholu Sedla. Hned v nájezdu do prvních kamenů jsem si břinkl pedálem o šutr a posunul si tak kuft zezadu dopředu, což v tom nejprudším nebylo zrovna příjemný. Nakonec jsem to nějak dokodrcal na cestu, která se mi zdála být nekonečná, ale sprint dobrej. 

Trojka startovala rovněž ze sedla, ale byla úplně nová. Vrchní část byla dost technická, a taky jsem v ní měl krizovku. Pod nejprudší pasáží mě to nakoplo nějak na předek a tak tak sem to ustál. Pak byl dlouhý výjezd a nájezd do „flowčka“, které ale vůbec nejelo a tady to byly nekonečný minuty šlapaní. Druhá polovina flow trailu už byla z kopce, což bylo super. Za mě moc hezká stage.
Po této stagi jsme měli s Vojtou Bláhou na desetinu shodný čas jakožto 2 nejrychlší z ČR, protože Slávek Lukasik nám pěkně odjížděl erzetu po erzetě…

Jak předchozí RZ byly fajn rozmanitostí, tak čtyřka byla úplný flow s výskládanými kameny, takže nic v čem bych si liboval a taky v této RZ jsem hodně ztratil. 

Po občerstvovačce na náměstí jsme s Moudrasem vyjeli na Svatobor na 5. RZ. Bylo jasné, že na posledních dvou stagích se bude rozohodovat, jelikož byly ryze downhillové a fakt těžký technicky. Obě stage jsem si už v pátek prošel a v tréninku mi vykouzlily nejednou úsměv na tváři. Bohužel asi po 200 metrech páté RZ mi to pod zadním kolem jen zasyčelo – no zapomněl jsem, že Sušice = návnada defektům. Ve trojce už kvůli tomu skončil Přemek Tejchman a další. Věděl jsem, že jsem o vteřinky, tak jsem chtěl dojet na vložce, jenže jsem na ní jel jako bych žádný defekt neměl a to mě vytrestalo. Zutý plášť a omotávka kolem stromu – bylo po závodě. 

Na cestě jsem se z toho chvíli dostával, mezitím každý třetí, kdo projel už měl v polovině RZ nějaký problém. Defekty, přetrhlé řetězy, zlámané převodníky apod…

I tohle k enduru patří a je to součást hry. Klukům z týmu se taky nedařilo podle představ. Vojta Moudrý týden před závodem proležel na antibiotikách, v sobotním tréninku si narazil ruku a neděli protrpěl – respekt, že dokončil. Celkově ve druhé desítce, z českých eliťáků šesté místo je pěkný výsledek! Vanik se ještě nerozjezdil po dlouhé zimě do pohody, ale je v dobré kategorii a taky gratuluju k bronzu v mladších masterech. Asi jeho třetí bronzovka už :).

Díky všem za podporu, jede se dál. Za 14 dní se vidíme na otvíráků České Enduro série na Králičáku.
Foto: Iva NEvečeřalová, Králiq, Enduro X Race

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *