Milan Myšík – Málaga v lednu je SUPER!

Kam vyrazit s kolem za teplem někdy v lednu? Tahle otázka se mi honí v hlavě skoro každý rok a nabývá na intenzitě snad pokaždé kolo silvestru. Finále je dobrý, ale že by tam v lednu bylo pravidelně 15°C nebo i víc? To se s jistotou říct nedá! Přitom letenky do Malagy byly za super cenu, tak proč nezkusit nějakou novou destinaci, že?

Zavolal jsem tedy klukům z mého nejbližšího okolí, dostal od nich zelenou, a obratem jsem také získal, od Iva z Tošovic, kontakt na „shuttle company“ přímo z Málagy. Za chvíli bylo hotovo, tedy alespoň základní plán, vize naší cesty. Ivo, který byl v Malaze v listopadu minulého roku, se k nám nakonec taky připojil, díky čemuž jsme dali dohromady partičku 5 lidí – Vojta Klokočka, Lukáš Huml, Dominik Řídký, Ivo a já.

Celkem jsme v Malaze strávili plný týden s tím, že jsme oba pondělky (na začátku a na konci naší výpravy) zasvětili transferu tam a pak zase zpět, takže investovaný čas byl využitý skutečně naplno.

Skvělou zprávou je, že se do Málagy létá přímým letem z Prahy, který trvá jen kolem 3,5 hodiny. Letenky se navíc dají pořídit už kolem 2 000 Kč, při včasném plánování snad ještě levněji. Když k tomu přičtete krabici (kufr) s kolem, větší tašku atd. dostanete se na částku okolo 6 000 Kč za cestu tam i zpět. To už za tu srandu stojí, ne?

Hned po přistání jsme přitom s nadšením využili kontakt na místní týpky, kteří mají dodávku s přívěsem upraveným pro přepravu až 9 kol. Tito kluci – Richard a Luis – provozují dohromady společnost „Loose Downhill Enduro“ a nabízí služby průvodce, stejně jako možnost využití jejich shuttlu. Navíc to jsou fajn borci, s nimiž se člověk směje od rána do večera.

To bychom měli základní informace na úvod. Dále to pojďme vzít den za dnem, ať máte představu o našem programu, a hlavně ať vám můžu postupně představit jednotlivé spoty, kde jsme byli jezdit, protože jsme se rozhodně netočili jen na jednom fleku.

Villanueva Del Rosario (Google Maps)

Jako „první výstřel“ jsme vyrazili na Richardovi traily do Villanueva Del Rossaria, kde to trošku připomínalo Finale. Například i zde se nachází poměrně známá lezecká oblast. Místní traily přitom nebyly nijak výrazně prudké, celkově byly spíše lehčího charakteru. Každopádně zdejší vápenec po dešti slušně klouzal, díky čemuž to byl nakonec místy poctivý motokros!

V této lokalitě se jezdí i enduro závody se slušnou pověstí, takže jsme si projeli i pár „závodních RZ“ a podívali se i na jednu novou stage. Trialové základy zde byly nemalou výhodou, jelikož šlo o hodně technickou trať, kde mají jednoznačnou výhodu mistři v odhazování zadního kola! Vytočit totiž některé vracečky s oběma koly na zemi, bylo místy snad až nemožné! Naštěstí ostatní traily měly slušné flow, takže jsem se dobře bavil i já.  

Alhaurín de la Torre & Mijas

Další den jsme se dopoledne slušně vyřádili na „skákacích trailech“ v Alhaurínu (Google Maps) a po obědě se přesunuli na tratě do Mijas (Google Maps). Zde jsou k dispozici tři slušně rychlé traily, kterým nechybí luxusní výhledy na nedaleko ležící moře i na město dole pod kopci. Opravdu pěkný spot! Tratě v Mijasu jsou dost rychlé, najdete na nich ostré šutry, skalky, klopenky i skoky. Dobrý trénink na enduro a DH.

Po dalším super ježdění bylo k večeru v Benalmádeně, kde jsme bydleli (cca 20 km od Malagy), krásně a slunečno, proto jsme, i přes docela silný příliv, a ne zrovna zanedbatelné vlny, neodolali a naskákali společně do moře!

Benalmádena (Google Maps)

Místo našeho ubytování, tedy Benalmádena, je další zajímavá lokalita kousek od samotné Málagy. Příjemným bonusem je skutečnost, že tady jezdí lanovka dobrých 11 měsíců v roce. Akorát zrovna v „náš termín“ nejezdila!!! Ale to bylo aktuálně kvůli revizi, takže OK, to se dá chápat!

S Dominikem, Vojtou a Lukášem jsme se proto třetí den, což byl čtvrtek, nakonec rozhodli poctivě šlapat! Pěkný tréninkový den a slušný kopec. Jeli jsme ho celkem 3x a nastoupali dohromady solidních 1750 m! Nahoře přitom začíná celkem dost trailů – jeden lepší jak druhý.

Všechno je tady hodně rychlý a kamenitý, každopádně místní vápenec po nočním dešti opět slušně klouzal. Naopak části trailu vedoucí po písku měly, oproti nevyzpytatelnému vápenci, naprosto úžasný grip.

Na traily přímo nad Benalmádenou se bohužel nedá shuttlovat, zato lze využít už zmíněnou lanovku. Když zrovna nemá technickou odstávku, jako se to stalo nám. Stejně tak se lze na kopec dostat poctivě po své ose a chápat to jako více než solidní tréninkovou jednotku.

Páteční odpočinek v Torremolinos (Google Maps)

V pátek se počasí poněkud zkazilo, zatáhlo se a pršelo… To ale nakonec ničemu příliš nevadilo, jelikož jsme měli v plánu tak jako tak střihnout si jeden odpočinkový den. Zamířili jsme proto do Torremolinos, kde jsou sice pěkné jump-lajny, jsou ale postavené na jílu, což spolu s deštěm není zrovna ideální kombinace. Proto jsme se v pátek nakonec zaměřili alespoň na cvičení v tělocvičně jednoho wellnes hotelu.

Málaga Mountain (Google Maps)

V sobotu jsme zůstali víceméně v lokalitě našeho ubytování, respektive jezdili po kopcích přímo nad Malagou. Tady se k nám připojil Matyáš Hromádka, který v Malaze tráví celou zimu a užívá si sluníčka a pěkných místních trailů. I díky němu jsme si mohli užít další skvělé ježdění a poznat další parádní místo.

Projeli jsme společně jak pár flow trailů, tak nám ukázal i různé technické špeky a nevynechal ani hodně rychlé tratě, kde se to dalo slušně pálit! Zas a znova připomínám, že jsou místní šutry značně nekompromisní, proto se v naší partě snad nenašlo kolo (ani jezdec), které by si nepřivezlo domů nějaký ten nový šrám… Ale co, nejeli jsme na přehlídku krásy, ale za skutečnou bikovačkou!

Ojén (Google Maps)

Poslední den našeho tripu byl zde a my se rozhodli pro zatím nejvzdálenější lokaci – Ojén –, kde nás pro změnu čekaly dost zajímavé, převážně písčité traily. Tahle lokalita se zdá být vhodná i pro méně technicky zdatné ridery, jelikož zde není mnoho extra prudkých pasáží. Naopak se většina trailů nese v duchu moderního flow, čemuž nechybí ani slušně stavěné skoky.

V zásadě nic, co by mělo rozhodit běžného MTB smrtelníka! Ostatně docela často zde trénují (nejen) místní XC závodníci, kteří to obvykle drtí v plném tempu nahoru i dolů.

Další tipy a závěrečné shrnutí

Jinou, místními borci doporučenou lokalitou, je El Chorro (Google Maps). Tam jsme se ale bohužel nestihli podívat, jelikož bylo potřeba zařadit na program i jeden volnější den.

Za mě je tedy, s odstupem času, Málaga rozhodně super lokace! Už jen možností, kam vyrazit s kolem je v okolí víc než dost, přičemž shuttle pro skupinu jezdců není extra drahou záležitostí. V partě 4 riderů jsme platili 65€/osobu/den. O skvělé místní gastronomii snad ani nemusím nemluvit, ne? Prostě maňana se vším všudy!!!

Pro bikery, kteří chtějí vyrazit v zimě někam za teplem, do míst, kde je vcelku stabilně kolem 20°C, tuto lokalitu vřele doporučuji. A pokud chcete potkat super týpky, kteří vás v těchto místech provedou, poradí nebo zajistí pohodlný vývoz na všechny dosažitelné kopce, pak koukněte na loosedownhill.com

Super je i to, že za shuttlem prakticky nemusíte nikam jezdit – bez problémů vás vyzvedne přímo před ubytkem, nebo v jeho těsné blízkosti! A ubytování? To v zimě, mimo zdejší hlavní sezónu, stojí pár stovek na noc! Pecka!

Text: Milan Myšík

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *